Een eerste kennismaking in de Bal Ashram; het team en… de kids!

4 september 2016, Bal Ashram ( BBA), Jaipur

Een week geleden ben ik aangekomen bij mijn eindbestemming en doel van mijn reis: Bal Ashram in Jaipur. Ik heb kennis gemaakt met de bevrijde kind slaven en met het team van Bal Ashram. Samen met Nirpendra-ji, de manager van de Ashram, hebben we de kinderen verteld dat ik werk als psycholoog. De kinderen waren erg blij, vooral omdat ik voor een langere periode blijf. De meeste vrijwilligers komen voor een paar dagen of een paar weken, maar niet heel lang. De kinderen noemen me didi (zus) en vragen me hun gedachten te lezen. Ik vond dit grappig om te horen en heb hun uitgelegd wat een psycholoog wel en niet kan. Ze willen heel graag Engels leren. We hebben nu dus ook de afspraak dat ik hen Engels leer en zij mijn Hindi bijspijkeren. Ook willen zij de Nederlandse taal leren kennen en hebben we samen liedjes gezongen; ‘Ik zag twee beren’ en ‘Altijd is kortjakje ziek’. Verder hebben zij gesmuld van de stroopwafels, speculaas en bitterkoekjes die ik heb uitgedeeld. Dit was erg aandoenlijk.

img_9814

Om veiligheidsredenen zijn de gezichten van de kids onherkenbaar gemaakt

Psycho-educatie aan het BBA team
Samen met projectcoordinator Kalpesh-ji ga ik komende week een workshop voor het team van Bal Ashram voorbereiden. BBA wilt graag dat het hele team kennis heeft over psychische stoornissen en het herkennen ervan. Daarom heeft BBA gevraagd om de workshop aan het volledige team te geven van totaal 40 man; vaste medewerkers van Bal Ashram en veldmedewerkers. Het wordt een hele uitdaging om de workshop interactief en persoonlijk te maken voor zo’n grote groep mensen, maar ik heb er vertrouwen in dat het zal lukken. Daarnaast heeft Dhananjay-ji (uitvoerend directeur van BBA) gevraagd of ik op wekelijkse basis het team van vaste medewerkers (8) wil coachen.

Het team staat helemaal open voor therapie in plaats van medicatie voor de behandeling van psychologische klachten. Daar ben ik erg blij om! De medicatie die ze hier gebruiken zijn bezodiazepine, wat ook onze inschatting was. Deze angstdempers worden met name in Mukti Ashram (New Delhi)  voorgeschreven wanneer de kinderen net bevrijd zijn. Dhananjay-ji heeft gevraagd of ik de workshop ‘Mental Health’ ook aan het team van Mukti Ashram kan geven. Het word even puzzelen hoe ik dat passend kan krijgen in de planning van de behandelingen en het onderzoek in de Bal Ashram.

img_9820Collega’s in de Bal Ashram

Een voorzichtig begin met de kinderen
Daarnaast wil ik de komende week ook psycho-educatie geven aan de kinderen m.b.v. het kinderboek ‘Tim en het EMDR wonder’. Ik zal de kids meer uitleg geven over EMDR, psychische klachten en wat een psycholoog nou precies doet. Het gaat allemaal stapsgewijs. De kinderen zijn heel kwetsbaar en moeten voorzichtig benaderd worden. Ze weten dat ik hier ben om ze te helpen maar snappen nog niet helemaal in welke vorm. Ze zijn inmiddels wel gewend aan me en vragen actief om hulp door het delen van hun klachten.

Ons Save by Seva Foundation plan was om alle kinderen (55) te screenen op PTSS en bij een positieve screening een uitgebreide intake te doen om een diagnose te kunnen stellen. Nirpendra-ji en Kalpesh-ji hebben echter gevraagd of alle kinderen een intakegesprek kunnen krijgen. Ethisch gezien voelt het fijner om inderdaad alle kinderen een intake te geven, zodat het duidelijk is wat er in de kinderen omgaat.

Er is veel gebeurd in de afgelopen week, maar er staat nog veel meer op de planning voor de komende maanden van mijn verblijf in de Bal Ashram. Ik blijf jullie op de hoogte houden dus tot de volgende blog!

Namaste, Rishma Khubsing, Save by Seva Foundation
“Omdat elk mens recht heeft op psychologische hulp”

4 Comments on “Een eerste kennismaking in de Bal Ashram; het team en… de kids!

  1. Lieve Rishma,

    Klinkt als een goede start. Mooi om te lezen dat de kinderen al gewend aan je raken! Ik wens je heel veel succes met het helpen van de kinderen. Maar dat doe je al door er daar voor en met hun te zijn! Ik ben heel trots op jou, jouw collega’s en mensen die dit mogelijk maken.

    Ik blijf je blogs zeker volgen!

    Liefs,
    Shirley

  2. Je hebt nog een heleboel te doen daar. Het doel is goed want dat de kinderen weer beter voort kunnen is belangrijk. Ik ben ook blij dat je er voor langere tijd bent, anders gaan ze je niet vertrouwen en stel je ze alleen maar teleur met je vertrek, zonder dat je veel hebt kunnen doen. Het lijkt me een hele uitdaging alle medewerkers te onderwijzen over hoe zij zelf aan het werk kunnen met de kinderen. Maar dat gaat je vast lukken. Ik wens je heel veel kracht en succes, Rishma!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *